Klimademonstrasjoner

I 2019 var det en voldsom aktivitet blant klimaaksjonister over hele den vesterlige verden, men så kom koronaen og protestene ble kanalisert til sosiale medier og medier generellt, samt nettsider.  Se nederst på siden. 

Bildet er fra Arendalsuka i 2019 hvor en rekke miljø-  og natur foreninger var å demonstrerte for et bedre klima.  Her er det Besteforeldrenes Klimaaksjon som holder stand og oppfordre forbipasserende med plakater og flygeblad. 
Foto; e-base.no

Over hele verden samles ungdom til protester for et bedre klima: Aftenposten hadde denne oppsummeringen 07. okt. 2019
De neste to ukene er det ventet at slike protester vil finne sted i over 60 byer verden over.
Mandag skjedde dette ifølge BBC:

 • I Sydney er 30 personer arrestert etter å ha blokkert en hovedvei. Det har også vært store protester i Melbourne og Brisbane.
 • I New Zealand er flere arrestert etter aktivister omringet en regjeringsbygning tilknyttet olje og gass.
 • I Amsterdam er 50 personer arrestert etter at de reiste et telt på en hovedvei utenfor det nederlandske nasjonalmuseet.
 • I Berlin blokkerte aktivistene trafikken, men myndighetene har sagt at de så langt ikke ønsker å arrestere noen.
 • I Paris har rundt 1000 aktivister samarbeidet med de gule vestene for å okkupere et handlesenter.
 • I Amsterdam pågrep politiet over 100 aktivister som blokkerte en gate foran Nederlands nasjonalmuseum, melder nyhetsbyrået Reuters.

Over hele verden samles ungdom til protester for et bedre klima:

Aftenposten hadde denne oppsummeringen 07. okt. 2019

De neste to ukene er det ventet at slike protester vil finne sted i over 60 byer verden over.

Mandag skjedde dette ifølge BBC:

 • I Sydney er 30 personer arrestert etter å ha blokkert en hovedvei. Det har også vært store protester i Melbourne og Brisbane.
 • I New Zealand er flere arrestert etter aktivister omringet en regjeringsbygning tilknyttet olje og gass.
 • I Amsterdam er 50 personer arrestert etter at de reiste et telt på en hovedvei utenfor det nederlandske nasjonalmuseet.
 • I Berlin blokkerte aktivistene trafikken, men myndighetene har sagt at de så langt ikke ønsker å arrestere noen.
 • I Paris har rundt 1000 aktivister samarbeidet med de gule vestene for å okkupere et handlesenter.
 • I Amsterdam pågrep politiet over 100 aktivister som blokkerte en gate foran Nederlands nasjonalmuseum, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tusenvis går til «opprør mot utslettelse»

“Klimaaktivister sier at samkjørte protester er på gang i 60 byer verden over gjennom en periode på to uker. Aksjonene har fått navnet «opprør mot utslettelse».

Dette skriver Dagens Næringsliv den 07.10.19 

De forteller videre at usenvis av støttespillere deltok søndag på et arrangement i London hvor protestopprøret ble lansert. Gruppen som står bak det såkalte Extinction Rebellion (også kjent som XR) lover fredelige demonstrasjoner. Men de opplyser også at de har til hensikt å okkupere maktsentra og holde dem stengt inntil regjeringer tar grep for klima og miljø.
– Åpningsseremonien bringer folk med helt ulik bakgrunn sammen, skrev arrangøren i London på Twitter søndag.
En lignende prosess startet i Paris samtidig.

Aksjonsgruppen lover Historiens største: 
– Opprøret vil bli fornyende og gjenfødende. Gjør dere klare for historiens største prosess som tar i bruk sivil ulydighet, sier Extinction Rebellion UK i en melding til støttespillerne.

“Venter 20.000 streikende elever til klimaprotest

Over hele landet skal skoleelever streike for klimaet fredag. Arrangørene venter opp mot 20.000 streikende barn og ungdommer totalt”.

Dette skriver Dagsavisen /Rogalands Avis 21. mars 2019

“Inspirert av svenske Greta Thunbergs (16) skolestreik for klimaet går norske elever ut i politisk streik en rekke steder landet rundt fredag.
Ifølge arrangørene er det ventet minst 10.000 elever til demonstrasjonen i Oslo og opp mot 20.000 elever nasjonalt. Det er varslet streik over 70 steder, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør.
– Hvorfor skal vi utdanne oss for en framtid vi ikke får? Politikerne har snakket om å løse klimaproblemet lenger enn vi har levd, nå er det på tide at de får ut fingeren. Derfor går tusenvis av elever ut i skolestreik for klima 22. mars, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord.
Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene, Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom, i tillegg til engasjerte enkeltpersoner.
Krever oljestans
Greta Thunbergs skolestreik under det svenske valget i fjor høst har inspirert til elevstreiker verden over. Forrige fredag streiket anslagsvis 1,6 millioner ungdommer i om lag 123 land.
16-åringen har sagt at hennes motiv var å rette oppmerksomheten mot den manglende klimadebatten i Sverige. For engasjementet har hun også blitt nominert til Nobels fredspris.
Hovedbudskapet fra arrangørene av den norske streiken er et krav at det ikke gis flere tillatelser til å lete etter olje og gass:
– Hvis vi skal ta klimakrisen på alvor kan det ikke gis flere tillatelser til olje- og gassleting. Norge må omstilles fra oljejobber til klimajobbene vi skal leve av i framtida, sier Eiterjord.

Utdanningsnytt.no
Streiket torsdag i Bergen
I Bergen tyvstartet studenter og elever torsdag med protest på Torgallmenningen.
Tusenvis av bergenselever skulket skolen torsdag for å markere klimakrisen. Streiken ble arrangert av klimabevegelsen Klimaopprøret, som er en sammenslutning av totalt 22 organisasjoner.
Skolestreiken markerte at barn og ungdom krever sterkere innsats for klimaet fra myndighetenes side.
Stolt rektor! Rektor Ronny Michelsen ved St. Paul ungdomsskole i Bergen har likevel gitt elevene som streiket gyldig fravær, skriver Bergensavisen.– Foreldre har bedt om at fraværet grunnet aksjonen ikke blir satt som skulk, og det må vi være åpne for. Miljø- og klimasaken er en del av vår bevissthet, og de som ønsker å markere og aksjonere, skal få lov til det, sier han til avisen.

 

“Extinction Rebellion er også etablert i Norge.  De sier det er en etisk og moralsk plikt å aksjonere.

17 mennesker står tiltalt for ordensforstyrrelse og andre lovbrudd i Oslo tingrett denne uka. De påberoper seg nødrett – på vegne av vår felles jord”.

Dette skriver Jo Moen Bredeveien  Journalist i DAGSAVISEN 19.sept. 2019

Videre skriver avisa at det er etter forklaringen til Simon Eide forsvarer Randi Spydevold ikke klarer mer. Hun begynner å gråte.

Limte seg fast til andre aksjonister
Dagsavisen kan fortelle at Simon Eide er lærer og far. Han er i midten av 50-årene, og nå sitter han på tiltalebenken i Oslo tingrett for å ha brutt straffelovens paragraf 181, første ledd. Eide skal, «ved støy eller annen utilbørlig atferd», ha «forstyrret den alminnelige fred og orden».

Videre erkjenner han de faktiske forholdene at han satte seg ned foran hovedinngangen til Norges Bank og limte seg fast til andre aktivister. Men han påberoper seg nødrett.
Det var min plikt, sier Simon Eide. Han har fått nok. Nok av ord, av demonstrasjoner og av fagre løfter og internasjonale avtaler som brytes.
” Det er når Simon Eide forklarer hvorfor at det brister for forsvarer Spydevold. Nærmest hikstende svarer hun «ja» på dommerens spørsmål om hun behøver en pause”.

Dagsavisen beskriver rettsaken slik :

Sivil ulydighet

“Simon Eide er en av 17 aktivister fra organisasjonen Extinction Rebellions (XR) norske avlegger som er tiltalt for ordensforstyrrelse etter å ha aksjonert inne på Stortinget, utenfor Klima- og miljødepartementet eller utenfor Norges Banks hovedkontor. Samtlige av de 17 er i retten fordi de nekter å vedta boten de er ilagt i etterkant.

 

– En verden vi ikke vil leve i

Før de sju tiltalte og de rundt femti støttespillerne går inn i tingrettens sal 127 denne onsdag morgenen, samler de tiltalte seg for en siste peptalk. Som et fotballag like før avspark står de i en liten ring, med hendene rundt skuldrene til sidemannen.
Rune Arnestad er i begynnelsen av 60-årene, og jobber med rusavhengige i Asker kommune. Han er medlem av Miljøpartiet De Grønne, jobber politisk gjennom Besteforeldrenes klimaaksjon og har lenge vært aktiv i Fremtiden i våre hender.
Arnestad holdt et banner under aksjonen mot Norges Bank, og mener boten han har fått for ordensforstyrrelse er feil. Han er, som de andre tiltalte, preget av stundens alvor før han skal forklare seg foran dommeren og de to meddommerne.

Men han er ikke i tvil om at denne saken må kjempes, med de midlene man har tilgjengelig. Arnesen har lest seg opp på masseutryddelser, som vi kjenner fem av fra historien.  – Dette er den sjette, sier han.
Spesielt den fjerde masseutryddelsen, for 250 millioner år siden, kan vise oss hva vi har i vente, frykter Arnesen. Da gjorde vulkaner, gasser og brennende kull at temperaturen på jorda økte med fem til sju grader, og 90 prosent av alt liv ble utryddet.
Inne i rettssalen skal Arnesen noen timer senere gjenta poenget for dommeren. Han viser til filosof Arne Johan Vetlesen, en av tre sakkyndige som aktivistene har ført for retten, som i sitt innlegg på rettens første dag sa at den verden vi får om temperaturen øker med fire grader eller mer, er «en verden vi ikke vil ønske å leve i».

“– Fordi det er dumt
Det er ikke bare forsvarer Spydevold som tar til tårene når Simon Eide har forklart hvorfor han var villig til å bryte loven for, som han sier, å vekke folk fra vår «collective slumber». Det snufses fra alle benkeradene inne i rettssal 127.
Eide har foretatt store sveip i en avdempet, og ifølge ham selv, nervøs tone. Hans niese fikk barn den dagen aktivistene limte seg fast foran Norges Bank, og Eide tenkte på det lille barnet og den framtida som ventet. Han har fortalt om en fortid som så miljøbevisst at han tror hans egne barn er lei”. Les mer på Extinction Rebellion egen nettside; 

Klimademonstrasjoner stillnet mer eller mindre i 2020

Det var mange demonstrasjoner i 2019, men det stillnet mye i 2020, og grunnen var jo koronaepidemien.  Men alle klimaengasjerte organisasjoner har flotte nettsider hvor de kommuniserer med sine sine medlemmer og meningsfeller.  På siden; Fortløpende nyheter har vi samle en knippe med nettsideadresse, klikke på knappen.