Fra fossilt til fornybart

– Glem 2 grader. Nå handler det om 1,5.

Dette var overskriften i en artikkel Aftenposten publiserte 23. april 2021, av Kjetil B. Alstadheim, dagen etter det digitale klimatoppmøte hvor USA´s president Joe Biden hadde invitert 40 av klodens mektigste politiske ledere til å delta i.

Her var foruten Biden, Xi, Putin, Merkel, Macron, Modi, Solberg og  mange flere. Og møte fikk en entusiastisk oppslutning.  – Vi er på kanten av avgrunnen, vi må sørge for at neste steg vi tar er i riktig retning, sa FN´s generalsekretær Antònio Guterres. 

Artikkelen;  Stort alvor, store tall og store ambisjoner, Aftenposten 23. april, 2021,  er skrevet av Kristoffer Rønneberg, NTB.

Når dette skrives, kun noen dager etter møtet er det vanskelig å si hvor mye det betyr, men noe lignende har vel verden aldri sett.  At så mange statsledere setter seg ved det samme digitale bordet og viser entusiasme i begrensing av klimagasser !  I flg. artikkelen i Aftenposten ved Kjetil B.  Alstadheim var Bidens nærmeste klimarådgiver tidligere utenriksminister John Kerry en nøkkelspiller i forkant av møte i Paris i 2015.  – Kerry snakket nå konsekvent om 1,5 grader, skriver Alstadheim.  
Les begge artiklene fra Aftenposten;  

Foto; Fra Regjeringens nettside. Statsminister Erna Solberg med sine medarbeidere følger spent med.

Bordet fanger. Det er et uttrykk som heter “bordet fanger”, vi får håpe dette stemmer her, at de som forurenser mest ikke bare blir enige om 1,5 grader, men at det blir et kappløp om å være den mest klimavennelige lederen i verden. For et kappløp!  Kom igjen, løp!

Ny optimisme.  Dette er definitivt andre toner enn det vi har hørt de siste årene, optimisme!  Er det mulig i denne situasjonen, eller er det bare et politisk spill.  Det gjenstår å se, men vi har kikket litt på klimanyhetene den siste tiden og det er mye som skjer.  Nå er det også kommet tall som underbygger at vi faktisk er på vei mot mindre utslipp, mer fornybar energi tas i bruk og fossilt reduserer. 

Er dette realistisk?
Etter den første begeistringen kommer ettertanken, er dette mulig, politisk og ikke minst praktisk?  For bare et par år siden ville svaret vært nei, men i dag, våren 2021 ser det anderledes ut.  Det er nå kommet  mange på banen og økonomien ser ut til følge etter.

Nullutslipp i 2050, er det mulig?
I 2019 så det ut som en uløselig oppgave å skulle komme ned i 0 utslipp i løpet av noen ti-år når en vet at det menneskeskapte CO2 utslippet er på nærmere 37 gigatonn årlig, 2019,  og at verden trenger 160.000 TWh energi, hvert år fromover mot 2050! 

Mange veier til målet. Vi snakker i dag om flere viktige tiltak, som vindkraft, solenergi, CSS, CO2 lagring, kjernekraft, mer satsing på bevaring av skog, skogplanting, reparasjon av myrer og mange, mange tiltak som samlet skal få ned utslippet.

Verdt å feire!
NRK 03.02.2021 v/journl. Kristian Elster:  Ferske tall viser at EU i fjor fikk mer strøm fra fornybare kilder enn fra fossilt brennstoff.  
– Det er verdt å feire. EU har jobbet lenge for dette, sier Elin Lerum Boasson.  Hun er førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiO og har skrevet flere bøker og artikler om klima- og energipolitikk i EU og Norge.
En oversikt fra tenketankene Ember og Agora Energiewende viser at 2020 var et tidsskille i strømproduksjonen i Europa.
38 prosent av strømmen i de 27 EU-landene kom i fjor fra fornybare kilder. 37 prosent kom fra fossile brennstoff som kull, olje og gass.

Bruken av kull, som står for mest utslipp av CO, falt med 20 prosent i fjor og er nå halvparten av hva det var i 2015.Faktisk stod sol- og vindkraft for mer strøm enn kull i fjor. Utviklingen har ført til at strømmen i Europa er 29 prosent renere enn den var i 2015.  Les hele artikkelen her;

 

– Det kan komme til å gå mye raskere enn vi tror, sier konsernsjef i Scatec, Raymond Carlsen.

I koronaåret 2020 ble det ble installert 45% mer fornybar energi enn året før. Stor og rask utbygging av vindkraft og solkraft vil være den nye normalen, spår det internasjonale energibyåret, IEA. Les mer her.

Les mer om det samme emnet på IRENA´s egen nettside her.